Mermer Bakımı Hakkında

Nisan 7, 2021
Nisan 7, 2021 admin

Anadolu’da bugunden 8000- 9000 yil oncesine, Hitit’lere uzanan eserler: ülkemizdeki mermer kulturunun zenginliğini göstermektedir. Mermerler iç ve dış mekan zeminler duvarlar döşemeler, dekoratif ürünler ve aksesuarlar, mutfak tezgahlarından, kolonlar, kemerler gibi birçok ürün ve şekilde yoğun kullanım alanı olan dayanıklı ve gösterişli doğal taşlardan biridir. Mermer birbirinden güzel desenleri ve farklı renkleri ile kireç taşının başkalaşıma uğramasıyla oluşur. Doğanın bize verdiği, tamamen doğal ve zararsız, en güzel elementlerden olan mermerin büyüsü gün geçtikçe daha da artmaktadır. Tüm yapı alanları ve dekorasyonda mermer vazgeçilmez ve uzun yıllar, yüzyıllar güzelliğini koruyan bir doğal taş olmaktadır. Yüksek sıcaklık ve yüksek basınç altında başkalaşıma (metamorfizma) uğramış tamamen doğal kalkerlere mermer denir.Türkiye 5,2 milyar m³ (13,9 milyar ton) toplam rezervi ile dünya mermer potansiyelinin yaklaşık %40’ına sahiptir. Ülkemizde 80’den fazla değişik yapıda ve 120’nin üzerinde değişik renk ve desende mermer rezervi bulunmaktadır.

Doğal taşların temizliği diğer malzemelere göre biraz daha özen ve dikkat ister. Sentetik bazlı temizleyiciler, çamaşır suları mermer yüzeylerde kullanılmaz, ayrıca asitli, kireç çözücü türü ürünler mermeri aşındırarak dokusunu ve görüntüsünü bozabilir.

Mermer bakımı için ipuçları
• Mermerleri çizilmelere karşı koruyun. Sivri ve keskin uçlu cisimler, mobilyalar mermer ürünlerine zarar verebilir.
• Mermer doğal yapısı sıvıları emebilir; kahve, portakal suyu, şarap gibi sıvılar dökülür dökülmez ılık bir bez yardımıyla vakit geçirmeden temizleyin. Bunun dışında güçlü pigmentlere sahip olan kahve, kimyon, köri gibi baharatlar ve yeşil sebzeler mermer ile temas eder etmez bekletmeden temizlenmedir.
• Mermeri temizlemek için ılık su ve sabun kullanın. Fırçalar ve yumuşak olmayan temizlik aparatları, mermerin çizilmesine neden olur.
• Temizlikten sonra mermer üzerinde ıslak alanlar bırakmamaya özen gösterin ve yumuşak bir bez ile mermeri mutlaka kurulayın.
• Ağır kirlerde, mermer yüzeyler için hazırlanmış özel leke giderici solüsyonlar ya da seyreltilmiş bulaşık deterjanı kullanılabilir.
• Sirkeden uzak durun. Birçok yüzey için doğal bir temizlik maddesi olan sirke oluşturduğu korozyon nedeniyle mermerler için uygun değildir.
• Açık renkli mermerde oksijenli su doğal temizlik için pratik bir alternatiftir.
• Mermerlerinizi parlatmak istiyorsanız güderi kullanın. Güderi bezler mermer yüzeyleri parlatmak için en hızlı çözümdür.
• Zorlu lekeler için bir kase kabartma tozunu su ile lapa haline getirin ve lekeli alanın üzerine sürüp üzerini streç film ile kaplayın. 24 saat sonra temizleyin. Aynı yöntemi un ve içinde aşındırıcı maddeler olmayan bir bulaşık deterjanını lapa haline getirerek de uygulayabilirsiniz.
• Yağlı lekelerinin oluştuğu fırın arkası ve yanları gibi yüzeylere nişasta sürün. 20 dakika bekledikten sonra nemli bir bez yardımıyla silin.
• Küçük çizikler için sabunlu ve ılık bir bez yardımıyla sürtünme oluşturacak şekilde basınç uygulayarak silin. Daha sonra yüzeyi kurulayın.
• Sert ve yüksek numaralı zımparaları kesinlikle mermer üzerinde kullanmayın. Tırnak parlatmak için kullanılan parlatıcı zımparalar mermer çizikleri için oldukça idealdir.

Tüm bu uyarılar bilgi ve önlem amaçlıdır, her ne olursa olsun mermer doğal, sert ve güzelliğini yıllar, hatta yüzyıllar boyunca koruyacak, mekanlarınıza güzellik ve estetik katacak en ideal yapı malzemesidir.

Contact

İletişim

Ürünlerimiz veya hizmetlerimiz hakkında daha fazla
bilgi için bizimle iletişime geçmenizi rica ederiz .

Projeniz Hakkında Konuşalım

Daha detaylı ve planlı bir şekilde projelerinize uygun olarak ilerleyelim.

Fikriniz Hakkında Konuşalım

Her fikir bizim için önemli ve değerli.

İçeriğiniz Hakkında Konuşalım

Kullanım amacınıza uygun en iyi ürünü sizlere sunalım.

(0386) 823 71 86

Contact